Pekka Linnainen Estofennian kirjeenvaihtaja – näkökulmia Suomeen, Viroon ja väliin toinen toisiinsa

Kaikki blogit puheenaiheesta Virolaiset

Presidentti Kaljulaid: Virolaisuus ei vaadi syntymistä virolaiseksi

Virolaiseksi voi tulla muutenkin kuin syntymän kautta. Näin voi tiivistää uskaliaimman viestin, jonka presidentti Kersti Kaljulaid lähetti itsenäisyyspäivän puheessaan Viron kansalle.

Suomalaiset inhoavat toisiaan?!

Suomalaiseen yhteiskuntaan on pesinyt outo piirre ja se on viha ja inho toista suomalaista kohtaan.

Met olemme n. 5 miljoonan kansa, jolla on kieltämättä suuri alue maapalloa ja suuret luonnon rikkaudet.

Kysymys kuuluu; Miksi meidän pitää surkutella ?

Naapurimaa ruotsalaiset ovat valinneet roolinsa olla maailman kansojen omatunto. Se on heidän valintansa.

Tuskin kaikkien ruotsalaisten.

Toinen naapurimaa Venäjä on monkikulttuurinen liitovaltio siinä kuin EU.

Sanooko Suomi, että Viro oli virallisesti osa Neuvostoliittoa?

Viime viikolla kolmen kirjaimen lyhenne, RUS, puhalsi myrskyn diplomatian vesilasiin. Virossa syntyneelle, Suomessa asuvalle naiselle oli myönnetty ajokortti. joissa syntymämaaksi oli merkitty Venäjä. Asia ratkesi parissa päivässä ja ajokortti luvattiin vaihtaa. Perusteluissa vesilasi kuitenkin kaatui – ja särkyikin.

Väestörekisterikeskus (VRK) ilmoitti, että Viron merkitseminen syntymämaaksi on harkinnasta riippuva poikkeusjärjestely:

Eino Leino: Äidinkielen oppitunneista yksi veljeskansan äidinkielelle

Olisiko Suomen ja Viron kouluissa hyvä oppia hiukan toistemme äidinkieltä? Ensimmäisenä ajatusta lienee ehdottanut Eino Leino toukokuussa 1921. Yksinkertainen toimintamalli sisältyi muutamana rivinä pitkään kirjeeseen, jonka runoilija lähetti Postimees-lehteen vieraillessaan Tartossa. Olisiko se ajastaan jäänyt? Vai oliko Eino Leino aikaansa edellä, arkielämältään sulautuvan Suomenlahden nykyisyydessä?

Suomessa työtä tekevien virolaisten koulutuksen arvo on noin miljardi euroa.

Nyt jälleen, kun Suomessa mollataan virolaisia ja Virossa suomalaisa, niin tein tällaisen laskelman, joka on hyvin karkea. Tietolähteeni ovat blogini lopussa.

Sulaudumme Viron kanssa yhdeksi?

Viron talouslehti Äripäev julkaisi toukokuussa pääkirjoituksen otsikolla Saame Soomega üheks. Siinä pohdittiin Suomen ja Viron talouksien sulautumista, muuttumista yhdeksi. Toimituksen oman kannan mukaan maiden intressissä on lähentyminen ja yhteensulautuminen. Lähitulevaisuudessa, kun Suomen ja Viron yhteiset edut myös tiedostetaan, taloudet kietoutuvat toisiinsa entistä vahvemmin.

Virolaisissa on Sisua aivan samalla tapaa kuin suomalaisissa!

Suomen ja Viron mediassa on kiitettävän paljon juttuja naapurivaltiosta, joiden valtioiden välillä ei ole koskaan käyty sotaa.

Tuskin maailmasta edes löytyy toisia sellaisia naapurivaltioita, jotka eivät olisi sotineet keskenään – Suomi ja Viro taitavat olla ainoat?

Suomalaiset ja virolaiset ovat ystäviä keskenään niin Suomessa kuin Virossa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä