Pekka Linnainen Estofennian kirjeenvaihtaja – näkökulmia Suomeen, Viroon ja väliin toinen toisiinsa

Tarina viina-ankasta, joka lennähti sopulikuplaan

  • Tarina viina-ankasta, joka lennähti sopulikuplaan

Minä luotan Yleisradio Oy:n uutisiin, mutta en olekaan journalisti. Jopa sinisilmäisesti voin luottaa Yleen, sillä en ole uutistoiminnan ammattilainen. Minä saan elää punavihreässä kuplassa ja olla kapeakatseinen, toisin kuin kelpo journalisti, joka väsymättä etsii uutisia ja tarkistaa tosiasioita alkuperäisistä lähteistä.

Arvostan myös perinteistä lehdistöä ja olen huolissani sen tulevaisuudesta. Tuskin on enää mediataloa, joka ei etsisi pelastustaan "verkko edellä". Enää ei ole aikaa julkaista uutisia päivänkohtaisesti, mihin journalismi-sana juureltaan viittaa, vaan lähes tapahtumahetkellä. Tämä on toki luontevaa poliittisten kannanottojen ja onnettomuuksien yhteydessä.

Jossain määrin jopa vaarallista on kuitenkin nopeatempoinen lainaaminen, joka voi hetkessä työstää huhusta kiistattoman totuuden. Kopiojournalismi muuttaa mediakenttää yhä enemmän omaksi uutislähteekseen, sisäsiittoiseksi "sopulikuplaksi".

Viina-ankka saa siipensä: Yle kiristää Viron alkoholiveroa

Itse tarina alkaa tästä. Virossa astui uusi hallitus virkaansa kolme viikkoa sitten. Samana päivänä Yle Uutiset esitteli sen tuoretta ohjelmaa: "Viron uusi hallitus aikoo nostaa alkoholiveroa selvästi enemmän kuin mitä on arvioitu. Tänä vuonna viinavero nousee 15 prosenttia. Ja seuraavien kolmen vuoden aikana vielä selvästi lisää. Korotukset jatkuisivat joka vuosi ehkä noin kymmenen prosentin vauhdilla."

Noissa virkkeissä, jotka löysin yhä muuttamattomana Ylen sivulta, ei ollut totuutta siteeksikään. Viron uusi hallitus haluaa torjua alkoholin haittoja, mutta alkoholiveron osalta se ilmoitti jatkavansa edeltäjänsä ohjelmaa. Viime kesänä, 1.7.2014, säädetyn lain mukaisesti alkoholiveroa nostettiin jo tammikuun alussa 15 prosentilla. Vuosittainen korotus on ohjelman mukaan 10 prosenttia kolmena seuraavana vuotena. Ylen uutinen olisi lähennellyt totuutta, jos se olisi viime heinäkuulta. Silloin, kun se ei ollut "ehkä noin".

Riigikogun valtiovarainvaliokunnan edustajat totesivat Vikerraadion haastattelussa, että tulonlähteenä samainen 10 prosenttia on budjetoitu myös vuosiksi 2019 ja 2020. Tämä tiedoksi uutisvinkkinä.

Nousukiitoon THL:n asiantuntijavoimin

Viron veronkorotusten mitättömyys suomalaisille on jo vanhastaan median tiedossa. Tai niin luulin ennen kuin näin uutisotsikon: Viro kiristää alkoholiveroa – loppuuko viinaralli? Kosiskeleeko arvostamani Yle yleisöä, ajattelin häpeillen. Esitetyt prosenttiluvut eivät todellakaan ole hinnan-, vaan valmisteveron korotuksia. Suomalaisen uutiskynnyksen ne ylittävät vain prosentteina, eivät eurosentteinä.

Suomalaista perinneviinaa (38 %) saa myös Virosta. Viime vuonna puolen litran pulloon sisältyi 3,12 euroa valmisteveroa. Kuten totesin, vuodenvaihteessa veroa korotettiin 15 prosentilla. Kun ottaa huomioon 20 prosentin arvonlisäveron, Viron valtio tiukensi tuolloin Koskenkorva-pullon verotusta 56 sentillä.

Ensi vuodenvaihteessa ei ole suinkaan edessä tiukennus, vaan kevyempi 10 prosentin korotus, joka nostaa puolikkaan hintaa 43 se ntillä. ”Viro kiristää alkoholin verotusta tuntuvasti”, aloitti Yle ingressinsä.

[8.5.2015: Hallitus korvaa polttoaineverotusta 5 prosenttiyksikön lisäkorotuksella. Ks. alla.]

Uutisen lähdettä voi vain arvailla. Ehkä viimevuotiset uutissähkeet olivat Pasilassa sekaantuneet uusien joukkoon? Joka tapauksessa Ylen arvovalta vakuutti uutisen totuudeksi. Arvovaltaa ja todistusvoimaa lisäsi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtavan asiantuntijan Esa Österbergin haastattelu. Näin siitäkin huolimatta, että hänkään ei pitänyt korotusta matkustajatuonnille erityisen merkityksellisenä.

Viinamarinoitua Viron ankkaa, olkaa hyvä!

Minkä Yle kertoo, se muuttuu kertomalla totuudeksi. ”Tuleeko viinaralli tiensä päähän? Yle: Verotus kiristyy”, lainasi ensimmäisten joukossa internetissä Talouselämä. Moni lankesi arvovallan ansalankaan, mutta eivät sentään kaikki. Iltalehti tarttui myyvään aiheeseen, mutta ei levittänyt tuulesta temmatun oloisia prosentteja. Sitä vastoin se esitteli korotusten mitättömyyden suomalaisten kannalta.

Useampi päivälehti pohti asiaa pääkirjoituksessaan, kuten Hämeen Sanomat:

"Viron uusi kolmen puolueen hallitus aikoo ensi töikseen korottaa alkoholiveroa. Sen ensisijainen tarkoitus on saada valtion kassaan tuloja ja vähentää virolaisten alkoholiongelmia. – Veroja ei nosteta heti jyrkästi, tänä vuonna aloitetaan 15 prosentin korotuksella ja kiristys jaksotetaan useamman vuoden ajaksi."

”Viinaralli Viroon alkaa hiljetä vaiheittain”, arveltiin Satakunnan Kansassa:

”Viron uusi hallitus on tahattomasti tulossa suomalaisten avuksi paljon puhutussa viinaralliongelmassa. – Suomalaisesta näkökulmasta hallituksen päätös merkitsee sitä, että viinaralli Viroon alkaa hiljetä, mutta ei toki lopu vielä aikoihin. Ainakaan kuluvalle vuodelle tuleva korotus ei viinarallia lopeta.”

Toistuuko Tallinnan-linjalla Vaasanlaivojen kohtalo?

Pohjalainen rinnasti tilanteen Vaasanlaivoihin, joiden loisto päättyi verotukseen:

”Nyt muutokset tekevät tuloaan tärkeälle viinarallin väylälle Helsingin ja Tallinnan välillä. Viro suunnittelee nostavansa viinaveroja tuntuvasti. Vero on nousemassa tänä vuonna 15 prosenttia, ja nousulinjaa on tarkoitus jatkaa vielä sen jälkeen useampana vuonna.” Pohjalaisen sisarlehti Ilkka oli syventänyt uutista Latviaan liittyvillä arveluilla: "Puheenaiheet Virossa ovat samat kuin Suomessa alkoholiverotuksen noston yhteydessä: korotusten arvellaan siirtävän alkoholimatkailun Virosta Latviaan."

Myös Helsingin Sanomat pohti ”korotuspäätöstä”, mutta lähinnä lainaten Aamulehden, Ilkan ja Hämeen Sanomien pääkirjoituksia. Turun Sanomat otsikoi "Viron nuori hallitus jarruttaa viinarallia". Pääkirjoittaja yllätti myös löytämällä korotuspäätöksen hallituksen ohjelmasta: ”Suomalaisia uuden hallituksen 38-sivuisessa ohjelmassa kiinnostaa eniten aikomus nostaa alkoholi- ja tupakkaveroja.”

Mitä Turun Sanomat saattoi ohjelmasta löytää? Entistä lyhyemmän lauseen: ”Nostamme tupakan ja alkoholin saatavuuden vähentämiseksi johdonmukaisesti valmisteveroa.” Tältä osin Taavi Rõivasin edellinen hallitus oli monisanaisempi: ”Terveyden suojelemiseksi ja terveydelle vahingollisten tuotteiden saatavuuden vähentämiseksi nostamme täydentävästi tupakan ja alkoholin valmisteveroa.”

Siivet kantavat yli Suomenlahden

Myös Õhtuleht kiinnitti huomiota suomalaislehdistön surkutteluun. ”Suomen media: Viro nostaa alkoholiveroa – loppuuko viinaralli?” Lähteenä se käytti Ylen uutisportaalia, josta tekstiin pujahti myös ankanpoika 15 prosentin korotuksesta. Jutun sanavalinnat olivat kuin uusiokäyttöä viime kesältä, jolloin Taavi Rõivasin ensimmäinen hallitus julkaisi korotusohjelmansa. (Vertaa: Delfi 6.6.2014)

Tarina viina-ankasta on surukseni totta. Koska en ole journalisti, luotan silti yhä Yleisradio Oy:n uutisiin. Sinisilmäinen luottamus on luontoni ja säästää aikaani. Minusta ei olisi uutistoiminnan ammattilaiseksi, joka pyrkii aina tinkimättä alkuperäisille lähteille. Luotan Yleen, joka ei lennätä ankkoja eikä niitä hautaakaan, vaan korjaa ne viipymättä ohjelmatoiminnan eettisten ohjeiden mukaisesti.


Lisäys 1.5.2015 – Yle Uutiset oikaisi alkuperäistä, laajasti siteerattua uutistekstiään:

"Viron uusi hallitus ei päättänyt korottaa alkoholiverotusta, vaan se jatkaa edellisen hallituksen verolinjaa. Valmisteveron 15 prosentin korotus astui voimaan vuodenvaihteessa.  Veronkorotus ei mene suoraan kuluttajahintoihin, sillä valmistevero muodostaa vain osan alkoholin kokonaishinnasta."


Lisäys 8.5.2015 – Lisäkorotus 5 % polttoaineveronkorotuksen keventämiseksi

Viron hallitus päätti myöhään eilisiltana polttoaineveron korotusten nostattaman kritiikin edessä korvata osan siitä alkoholiverolla. Suunniteltuun korotukseen lisätään täydentävästi 5 prosenttiyksikköä 1.1.2016. Esimerkkini puolen litran Koskenkorva-pullon hintaa se nostattaa 22 senttiä suunniteltua enemmän. Yhteensä 15 prosentin valmisteveron korotuksen hintavaikutus on arvonlisäveroineen 65 senttiä.


Lisätietoa:

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PekkaReiman kuva
Pekka Reiman

Näin kärpäsestä (hinnankorotuksista)tehdään härkänen (maailmanloppu viinarallille). Kyllä medialta onnistuu toisinpäinkin, aivan sidosryhmien toiveiden mukaisesti, kuten vanha kunnon Orwell ennusti.

Nykymedian lukutaito vaatii paitsi oikean käden etusormen koukistajalihasta, myös jonkin verran harmaita aivosoluja viritettynä loogisen ajattelun vaatimaan järjestykseen. Tässäpä PISA-kvalifioidulle koulutusjärjestelmälle haastetta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllähän Suomi sassaroi tässä asiassa, kun meillä kiellettiin pirtun maahantuonti, kielsi Viro välittömästi kaupoissa myynnin, vain vanhat varastot sai myydä loppuun.
Eräs totesi omistavansa niin suuren varaston, että riittää.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Juuri näinhän sanoma kulkee S-ryhmän "pahamaineisessa" halpuuttamismainoksessa.

Toimituksen poiminnat